Tüp Bebekte Kaç Embriyo Transfer edelim?

Tüp Bebekte Kaç Embriyo Transfer edelim?

Yüksek riskli çoğul gebeliklerin sayısını azaltmak amacıyla tüp bebek uygulamalarında transfer edilecek embriyo sayısını belirlemek için ASRM ( Amerikan Üreme Tıbbı Derneği) ve SART (Yardımcı Üreme Teknikleri Derneği) yeni kurallar ortaya kondu.

Üç veya daha fazla embriyonun tutunduğu ve tüp bebekte artık istenmeyen bir durum olarak nitelendirilen çoğul gebelikler hem bebekler hem de anne adayı için yan etki riskinde artışa yol açmaktadır. 

Kurallar, transfer edilecek embriyo sayısını hastanın yaşı, embriyo kalitesi ve dondurarak saklama koşullarına göre belirlemek üzere düzenlenmiştir. Bu kurallar klinik deneyim ve yeni tekniklere göre değişebilir.

Bu kurallara göre;

- 35 yaşından küçük ve iyi prognozlu hastalara 2 den fazla embriyo transferi yapılmamalıdır, mümkünse tek embriyo transfer edilmelidir.
- 35–37 yaş arası iyi prognozlu hastalara 2 den fazla embriyo transfer edilmemeli, bu gruptaki tüm diğer hastalara 3 den fazla embriyo verilmemeli, eğer 5. gün transferi yapılacaksa 2 den fazla embriyo verilmemelidir.
- 38–40 yaş arası iyi prognozlu hastalara 3 den fazla 3. gün transferi, 2 den fazla 5. gün transferi yapılmamalıdır. Bu gruptaki tüm diğer hastalara 4 den fazla 3.gün ve 2 den fazla 5. gün transferi yapılmamalıdır. 
- 41–42 yaş arası hastalara 5 den fazla 3. gün ve 3 den fazla 5. gün transferi yapılmamalıdır.

Eğer 2 veya daha fazla taze embriyo transferi ile başarı elde edilememiş ise dondurulmuş ve çözülmüş embriyolardan sadece 1 tane transfer edilmeli ve bu hastalara çoğul gebeliğin riskleri anlatılmalı, eğer fazla sayıda embriyo verilmişse bunun sebepleri hasta dosyasına yazılmalıdır.

43 yaş ve üzerindeki hastalar için embriyo sayısını belirlemek üzere yeterli veri olmadığından bir tavsiyede bulunulmamıştır.

Süha Sönmez'e Sorun

Etiketler