Hamilelik ve Oruç

Hamilelik ve Oruç

Gebelikte protein alımının önemi diğer dönemlere göre çok fazladır. Zira anne karnındaki bebekte yoğun hücre yapımı vardır. Ayrıca gebelikte metabolizma hızlandığından enerji ve mineral ihtiyacı da artmıştır. Bu nedenle gebelikte yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Ramazan’da ise bu durumu sağlamak  zorolduğundan hamile ya da emziren kadınlara oruç tutmayı önermiyoruz. Yine de oruç tutmak isterlerse aşağıda sayacağımız riskleri göze almalıdırlar.

Zaten mide şikayetlerinin ön plana çıktığı gebelikte uzun süren açlık durumu asit üretmini artırarak mide şikayetlerinin artmasına neden olabilir.

Gebelikte şekere karşı tolerans bozulduğundan gebelikte görülen diabet denilen geçici şeker hastalığı ortaya çıkabilir. Bu da kan şekerinde ani artış ve azalmalara neden olabilir. Bundan dolayı gebelerin az az fakat sık sık yemeleri önerilir.

Özellikle içinde bulunduğumuz sıcak günlerde su ihtiyacı çok artar. Hamilelerde yüksek metabolizma nedeniyle vücut sıcaklığı arttığından sıvı ihtiyacı da buna bağlı olarak çok artar. Hamile kadınlar yeterli sıvı alamazlarsa tansiyon düşmeleri ve bayılmalar olabilir. Bu da erken doğum riskini artırabilir.

Yapılan çalışmalar gebelikleri sırasında oruç tutan kadınların düşük doğum ağırlıklı bebekler doğurduğunu göstermiştir.

Yine de oruç tutmak isteniyorsa menüde mutlaka et, balık, tavuk gibi proteinden zengin gıdalar, tahıl, sebze ve meyve bulunmalıdır. Bunlar az fakat sık olarak iftar ile sahur arasında tüketilmelidir.

Gebelikte iftar ve sahur menüsü şu şekilde düzenlenebilir;

İftar seçenekleri

Çorba içtikten 15-20 dakika sonra et, tavuk ya da balık, esmer ekmek, makarna, salata, az yağlı kabuklu pirinçten yapılmış pilav, sebze yemeği

Bundan 2 saat sonra meyve, bundan 1-2 saat sonra da süt ile tahıl gevreği yenebilir.

Sahurda ise yine esmer ekmek ile kahvaltı yanında domates , salatalık ve bol sıvı alınmalıdır.

Süha Sönmez'e Sorun

Etiketler