Ağır Metallerin Beyin Üzerine Etkileri

Ağır Metallerin Beyin Üzerine Etkileri

Kronik olarak ağır metallere maruz kalmak kalp damar hastalığı riskini artırabilir, organ toksisitesine neden olabilir ve iltihap oluşumunu kolaylaştırabilir. Fakat çoğu insan ağır metallere maruz kalmanın, ruh halinizden hafızanıza kadar her şeyin üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini bilmez.

1. Ağır Metaller Nörotoksindir

Ağır metallerin çoğu, bilim insanlarının nörotoksin olarak adlandırdığı maddelerdir. Yani vücudunuza girdiklerinde sinir ve beyin hücrelerini öldürürler. Kan beyin bariyeri genellikle tehlikeli bileşiklerin beyninize girmesini önler fakat cıva gibi ağır metaller bu koruyucu duvardan geçebilir.

Cıva beyne girdiğinde, nihayetinde sağlıklı beyin hücrelerini öldürebilecek oksidatif strese ve iltihaplanmaya neden olur . Ayrıca bilim insanları kurşun, kadmiyum ve arsenik dahil olmak üzere diğer birkaç ağır metalin beyin hücrelerini öldürebileceğini keşfettiler .

2. Zayıf Hafıza Etkileri

Hafızanız hayatınızın neredeyse bütün alanlarını etkiler. Önemli tarihleri, işinizle ilgili önemli bilgileri, değerli anılarınızı hatırlamanıza yardım eder ve yeni beceriler edinmek için gereklidir.

Vücudunuzu ağır metallerden arındırmanız birçok nedenden dolayı önemlidir, bu dao nedenlerden birisidir. Birkaç araştırmada ağır metallere maruz kalmanın hafızanıza zarar verebileceği bulunmuştur.

Kurşuna maruz kalan yetişkinlerin öğrenme ve hafıza konusunda önemli ölçüde daha düşük puanlar aldığı kanıtlanmıştır. Ayrıca kronik olarak kurşuna maruz kalmanın, hafızanın giderek zayıflamasına neden olduğu anlaşılmıştır. Arseniğe maruz kalmak da sözel zekadaki ve uzun süreli bellekteki eksikliklerle bağlantılıdır.

3. Artan Ruh Hali Bozuklukları

Ruh halinizin günlük yaşamınızı ne kadar etkilediğini hiç fark ettiniz mi? Harika hissederken daha üretken olma, sağlıklı sosyal etkileşimlerde bulunma ve daha fazla enerjiye sahip olma eğilimindesinizdir. Fakat keyifsiz hissetiğinizde bunların tam tersi yaşanabilir.

Dış çevrede yaşananlar genellikle ruh halinizi belirlese de araştırmacılar ağır metallerin hislerinizi beklenmedik şekilde etkileyebileceğini keşfettiler.

Çevre Koruma Ajansı'na göre, cıvaya maruz kalmak ruh halinde ani değişimlere, çabuk öfkelenmeye, tedirginliğe ve aşırı utangaçlığa neden olabilir. Bilim insanları ayrıca kandaki  yüksek seviyeli kurşun veya kadmiyumun depresyon ve kaygıyla ilişkili olduğunu keşfettiler.

4. Azalan IQ ve Zeka

IQ değerleri bilişsel zekanın göstergesidir. Uzmanlar yeni beceriler edinme ve düzenli beslenme yoluyla zihninizi beslerseniz IQ'nuzu artırabileceğiniz konusunda hemfikirler.

Fakat IQ tek bir yön izlemez. Bu yüzden, IQ'nuz zamanla azabilir. IQ'nuzu olumsuz etkileyebilecek bir unsur da özellikle çocukluk döneminde ağır metallere kronik olarak maruz kalmaktır.

Örneğin Çin'deki bir araştırmada kanında daha yüksek seviyelerde ağır metal bulunan çocukların IQ puanlarının, sistemlerinde daha az ağır metal bulunan çocuklarınkine oranla önemli ölçüde düşük olduğu bulundu. Diğer çalışmalar kurşuna maruz kalmanın zeka üzerindeki olumsuz etkisini açıkça göstermektedir.

5. Zayıflayan Yürütme İşlevi

Yürütme işlevi, bilim insanları tarafından beyindeki birkaç önemli bilişsel işlevi tanımlamak amacıyla kullanılan bir terimdir. Yürütme işleviniz zayıfsa muhtemelen dikkat etme, düzenleme, duygularınızı kontrol etme ve dikkat dağıtıcı şeylere direnme konularında zorluk çekersiniz.

Yürütme işlevinizi güçlendirmek için yararlanabileceğiniz birkaç taktik vardır, bunun için en iyi yöntemlerden biri meditasyon yapmaktır. Başka bir etkili strateji ise örneğin ağır metaller gibi yürütme işlevini zayıflatan şeylerden kaçınmaktır. Araştırmalar düşük arsenik seviyelerinin veya kurşuna maruz kalmanın dahi yürütme işlevinizi zayıflatabildiğini ortaya koymuştur.

6. Zayıf İnce Motor Becerileri

Beyniniz ve sinir sisteminiz ince motor becerilerini kontrol eder. Bunlara yazı yazmak, müzik aleti çalmak, akıllı telefonla mesajlaşmak gibi el becerisi gerektiren beceriler veya bir kitabın sayfalarını çevirmek gibi basit şeyler bile dahildir.

Ağır metallerin sağlıklı sinir hücrelerini öldürdüğü bilindiğinden, ağır metallerin ince motor becerilerinizi olumsuz etkilemesi mantıklıdır. Araştırmalar, yetişkinlerin cıvaya maruz kaldığında genellikle kas zayıflaması ve genel koordinasyon kaybı yaşadığını göstermektedir.

Fakat çocuklar cıvaya maruz kaldığında sorun çok daha büyük bir hal alır. Birçok çalışma çocukların ve doğmamış bebeklerin cıvaya maruz kaldığında ince motor becerilerinin gelişiminin gecikebildiğini göstermiştir.

7. Beyni Bozar

Hafif bilişsel zayıflama genellikle normal yaşlanma sonucu ortaya çıkan bir süreçtir. Çoğu kez zayıflayan hafıza, dil becerileri ve düşünme becerisinin zayıflamasıyla karakterize edilir.

Ağır metale maruz kalındığında olduğu gibi, beyniniz kronik biçimde iltihaplıysa ve sürekli oksidatif stres altındaysa bilişsel zayıflama çok daha ciddi olabilir. Bu yaşandığında, bilişsel zayıflamanın belirtileri artar ve sonunda beyin gerektiği gibi çalışmayı bırakır.

Bir araştırma alüminyum kirliliğine uğrayan içme suyunun bilişsel zayıflamayı artırabildiğini ve demans gibi beyin hastalıklarının temelini oluşturabildiğini göstermektedir. Başka bir çalışma kurşuna uzun süre maruz kalmanın yaşlılardaki bilişsel zayıflamayla bağlantılı olduğunu bulmuştur.

Süha Sönmez'e Sorun

Etiketler