Karbohidrat alımını azaltıp protein tüketimini artırmak tüp bebek başarısını artırıyor.
Dr. Jeffrey Russell etkinin yumurta seviyesinde olduğunu ileri sürmektedir. ACOG'un 61. toplantısında sunduğu bildiride karbohidrattan zengin diyetlerin yumurta için olumsuz bir ortam oluşturduğunu açıkladı.
Yumurtalar ve embriyolar yüksek glikozlu ortamları sevmiyorlar, şekeri azaltıp proteini artırarak yumurtalar daha sağlıklı ve besinsel değeri yüksek ortama alınmış oluyor.
Dr. Russell, genç, zayıf ve sağlıklı olduğu halde kötü kaliteli embriyo üreten kadınlardaki bu duruma anlam veremediklerini, bu nedenle bu çalışmayı başlattıklarını söylüyor.
36-37 yaşlarında 120 kadın çalışmaya dahil edildi ve 3 gün süreyle diyet uygulandı. Diyet %60-70 karbohidrattan oluşmaktaydı. Sabah yulaf ezmesi, öğlen simit, akşam yemeği ise makarnadan oluşuyordu.
Hastalar 2 gruba ayrıldı; 48 hastanın diyetinde protein oranı %25 ten fazla , 72 hastanın ise diyetinde protein oranı %25 ten azdı. Her iki grubunda vücut kitle indexi benzerdi. (26 kg/m2)
Her iki grubun tüp bebek uygulamalarına verdiği cevap anlamlı derecede farklı idi. Yüksek protein alan grupta blastokist gelişimi (5.gün embriyosu) anlamlı derecede farklı idi (%64'e %33.8), klinik gebelik oranları da yüksek protein alan grupta %66.6, diğerinde %31.9 idi. Canlı doğum oranları ise %58.3'e karşı %11.3 idi.
Dr. Russell şimdi tüm tüp bebek hastalarına karbohidratları azaltmasını, protein miktarını ise artırmasını öneriyor.
Bunun bir zayıflama programı olmadığını sağlıklı beslenerek gebe kalma programı olduğunu ifade ediyor.