Blastokist, yumurtanın embriyo haline geldikten sonra 5 veya 6 .güne ulaşmış halidir.
Embriyolar laboratuardaki inkübatörlerde (kuluçka makinesi) kültür ortamlarında takip edilirler ve blastokist evresine ulaşınca rahime transfer edilirler.
Transferden önce en kaliteli bir veya iki embriyo seçilir ve transfer gerçekleştirilir.
Özellikle ülkemizde 35 yaş altı ilk 2 denemede tek embriyo transferi zorunluluğu getirildiğinden beri gebelik şansını artırmak için blatokist transferi sayısı artmıştır. Ancak maalesef bu her hasta için uygun olmamaktadır. Eğer hastanın ürettiği embriyo sayısı az ise embriyoların blastokist aşamasına gelmeden transferi daha uygun görülmektedir. Aksi halde elde transfer edilecek embriyo kalmayabilir. Ama embriyo sayısı yeterli ise zaten hekim blasyokist transferini önerecektir. Ayrıca eğer bir önceki denemede 3. Gün iyi kaliteli embriyo transferine rağmen başarı elde edilememiş ise bu denemede blastokist transferi önerilebilir.
Blastokist Transferinin Riskleri nelerdir?
Laboratuarda tüm embriyolar blastokist aşamasına gelemez. Bazı embriyolar 2. Gün yani 4 hücreli dönemde, bazıları da daha sonra gelişmesini durdurabilir. Bu nedenle bazen hiçbir embriyo blastokist evresine ulaşamaz.
Bu nedenle bazen embriyolog doktorunuza 5. Gün transferinin riskli olabileceğini, onun yerine 2 veya 3. Gün transferinin daha iyi olacağını söyleyebilir.
Birden fazla blastokist transferlerinde çoğul gebelik olma ihtimali yüksek olduğundan bu durum göz önünde bulundurularak tek embriyo transferi yapılması daha uygun olabilir.