Zika Virüsü Hakkında Her şey

Zika Virüsü Hakkında Her şey

Zika virüsü nasıl yayılır?

Zika virüsü Aedes species adlı bir sivrisineğin ısırması ile insanlara geçer.  Bu sivrisinek hem evlerin içinde hem de dışarıda beslenir ve gün içinde agresif bir şekilde insanları sokar.  Zika virüsü gebelik sırasında veya doğum anında anneden fetüse geçebilir.  Ancak doğum sırasındaki geçişin sıklığı bilinmemektedir.

Zika virus enfeksiyonunun belirtileri nelerdir ?

Bu virüsü alan 5 hastadan 1 tanesinde belirtiler görülür. Hastalığa özgü klinik bulgular döküntülerle birlikte ani yükselen ateş, eklem ağrısı veya konjoktivit ( göz iltihabı) dır .Diğer sık görülen belirtiler ise kas ağrısı ve başağrısıdır. Hastalık genellikle hafif seyreder ve birkaç gün ile bir hafta sürer.

Gebelik sırasında bebekte oluşabilecek mikrosefali (bebeğin başının normalden küçük olması) ultrason ile kolayca teşhis edilebilir.

Hangi gebelere Zika Virus testi yapılmalıdır?

Tüm gebelerin en son ziyaret ettiği yerler öğrenmelidir. Eğer bu virüsün olduğu yerlere bir seyehat yapılmamışsa teste gerek yoktur.

Son 2 hafta içinde riskli bölgelere seyehaat yapılmışsa, döküntülerle birlikte ani yükselen ateş, eklem ağrısı veya konjoktivit  belirtilerinden 2 veya daha fazlası mevcutsa  hastaya test yapılmalıdır. Ayrıca, eğer gebe bir kadın Zika Virüsünün olduğu bölgeyeseyehaat etmişse ve ultrasonda mikrosefali veya intrakranial kalsifikasyonlar varsa test yapılmalıdır.

Kimlere amniosentez önerilmelidir?

Riskli bölgeye gitmiş, belirtileri olan ve testi pozitif çıkan kadınlara ve ultrasonda mikrosefali tesbi edilen kadınlara amniosentez önerilmelidir.

Zika Virüs enfeksiyonu nasıl önlenir?

Henüz aşısı üretilmemiştir. Riskli bölgelere seyehaat edecek olanlar yanlarında sinek kovucu bulundurmalı, uzun kollu gömlek ve pantolon giymeli, mutlaka klimalı odalarda kalmalı ve kapı ve pencerelerde sineklik bulunmalıdır. 

Süha Sönmez'e Sorun

Etiketler